Ohjeet

Aiheet

 

Palvelun tarkoitus
Kuvakuja.fi-palvelu on kuvien jakamispalvelu ja samalla se toimii myös Mediatalo ESA:n medioiden julkaisualustana. Palvelu on tarkoitettu kaikille 15 vuotta täyttäneille henkilöille.
Ylös

 

Peruskäsitteet

Albumi tarkoittaa kuvakansiota. Käyttäjä voi luoda useita albumeja ja jakaa kuvat albumeihin esimerkiksi aihepiirin perusteella. Jokaisella käyttäjällä on oletuksena albumi, jonka nimi on "Kaikki kuvat". Käyttäjän kaikki kuvat ovat aina tässä albumissa ja ne voivat olla linkitettyinä eli näkyvissä myös yhdessä tai useammassa käyttäjän itse luomassa albumissa.
Avainsana (tagi) on kuvan yhteyteen lisättävä hakusana. Se voi liittyä kuvan sisältöön, paikkaan, aikaan tai muuhun seikkaan kuvassa. Avainsanoja voi lisätä kuville kuvanhallintanäkymässä. Kuvapalvelussa kuvia voi etsiä avainsanojen avulla.
Kaikki kuvat on jokaiselle käyttäjälle luotu oletusalbumi, jossa käyttäjän kaikki kuvat ovat. Tämä albumi näkyy vain sen omistajalle sekä ylläpitäjille. Tätä albumia ei voi poistaa.
Kuvatempaus tarkoittaa palvelun ylläpitäjien perustamaa kuvankeräystä, johon kaikki palvelun käyttäjät voivat lähettää kuvia. Tempauksella on aina jokin teema, esimerkiksi hauskin koirakuva tai kuukauden luontokuva, ja joihinkin tempauksiin voi liittyä myös yleisöäänestys tempauksen parhaasta kuvasta. Tempaukseen lähetettyjä kuvia voidaan julkaista Mediatalo ESA:n medioissa.
Tuotekuvat ovat ylläpitäjän palveluun lisäämiä kuvia, joita kaikki käyttäjät voivat tulostaa Eirikuvan palvelun kautta. Eirikuva velottaa tulosteista hinnastonsa mukaisen korvauksen. Tuotekuvia saa tulostaa vain yksityiskäyttöön.
Kuvien selausnäkymä on sivu, jossa käyttäjä voi selata valitsemaansa, sivun oikeassa reunassa olevaa kuvajoukkoa niin, että aina yksi kuva kerrallaan on valittuna. Valittu kuva näytetään sivun vasemmalla puolella suurempana. Sivun oikealla puolella näytetään sen käyttäjän kuva-albumeja, joka on lisännyt valitun kuvan palveluun.
Ylös

 

Rekisteröityminen
Kuvapalvelussa olevia kuvia voi katsella kuka tahansa ja toimituksen kuvakampanjoihin voi lähettää kuvia ilma rekisteröitymistä. Rekisteröityminen mahdollistaa henkilökohtaisten albumien lisäämiseen ja kuvien jakamisen niiden avulla. Lisäksi rekisteröitynyt ja kirjautunut käyttäjä voi kommentoida muiden käyttäjien kuvia ja lähettää muille käyttäjille yksityisviestejä.
Palveluun voi rekisteröityä 15 vuotta täyttänyt henkilö. Rekisteröityminen on maksutonta. Rekisteröityjän henkilötiedot eivät näy muille käyttäjille, mutta Mediatalo ESA:n toimittajat näkevät käyttäjien yhteystiedot. Jos rekisteröityjä antaa suostumuksen, yhteystietoja voidaan käyttää markkinoinnissa.
Ylös

 

Omien tietojen ja salasanan vaihtaminen
Rekisteröitynyt käyttäjä voi muokata henkilötietojaan ja yhteystietojaan sekä vaihtaa salasanansa. Omia tietojen muokkausnäkymään pääsee päävalikon kohdasta OMAT TIEDOT > Omat käyttäjätiedot.
Unohtuneet salasanan voi uudistaa UNOHTUIKO SALASANA-sivulla. Sivulla olevaan tekstikenttään voi kirjoittaa käyttäjätunnuksensa tai sen sähköpostiosoitteen, jonka on palveluun rekisteröityessään antanut. Palvelu lähettää käyttäjän sähköpostiin viestin, jossa on kertakäyttöinen kirjautumislinkki. Tällä linkillä pääsee kirjautumaan ja määrittämään itselleen uuden salasanan.

Ylös

 

Kuvien selaaminen ja hakeminen
Palvelussa olevia kuvia voi hakea monilla tavoin: vapaasanahaulla, asiasanahaulla, kategoriahaulla ja kuvien lisääjän perusteella. Lisäksi niitä voi lisata uutuusjärjesteyksessä, katsotuimmuusjärjestyksessä ja suosituimmuusjärjestyksessä.
Kuvien haun voi käynnistää etusivun hakukentästä tai lomakkeelta, joka avautuu etusivun linkistä Tarkennettu haku. Käyttäjän on valittava, hakeeko hän kuvia vai niiden henkilöiden käyttäjätunnuksia, jotka ovat lisänneet kuvia palveluun.
Jos käyttäjän tekemään hakuun tulee tuloksia, ne näytetään selausnäkymässä, jossa yksi kuvista on aina valittuna ja valittu kuva esitetään vasemmassa reunassa suurempana. Oikealla puolelle näytetään hakutulos pikkukuvina, joita klikkailemalla voi vaihtaa suurta kuvaa. Oikealla alhaalla näytetään sen käyttäjän kuva-albumeja, joka on lisännyt valitun kuvan palveluun.

Jos valittu kuva kuuluu johonkin kampanja-albumiin, oikealla alhaalla näytetään kampanja-albumeja. Jos taas valittu kuva kuuluu johonkin kuvapankkiin, oikealla näytetään kuvapankkeja.
Ylös

 

Käyttäjien hakeminen
Palvelusta voi hakea rekisteröityneitä käyttäjiä heidän nimimerkin perusteella. Hakulomake avautuu sivun oikeassa yläosassa olevasta linkistä Tarkennettu haku. Haun tuloksena on listaus niistä nimimerkeistä, jotka osuvat hakuun. Nimimerkkiä klikkaamalla avautuu kuvien selausnäkymä, jossa on kyseisen nimimerkin haltijan lisäämiä kuvia. Lisäksi palvelussa voi hakea kuvia kuvaajan nimen perusteella. Kuvien sanahaku kohdistuu myös kuvaajan nimeen. Kuvahakuk palauttaa suoraan ne kuvat, joiden kuvaaja, kuvateksti tai asiasana osuu hakuun.
Ylös

 

Kuvien lisääminen omiin albumeihin
Vain rekisteröityneet ja palveluun kirjautuneet käyttäjät voivat lisätä kuvia omiin albumeihin. Lomake, jolla kuvat lisätään, löytyy päävalikosta valinnoilla OMAT TIEDOT > Kuvien lisääminen. Lisäyssivulle pääsee myös tästä linkistä
Palveluun voi lisätä useita kuvia yhdellä kerralla. Kun kuvat lisätään palveluun, niistä tehdään useita erikokoisia versioita, ja tähän käsittelyyn voi kulua useita minuutteja, jos kuvia on paljon.
Kun kuvat ovat siirtyneet palveluuun ja ne on käsitelty, käyttäjälle näytetään ilmoitus: "Kuvien tallentaminen onnistui. Voit lisätä kuvia tai voit siirtyä muokkaamaan tallennettuja kuvia." Tämän jälkeen käyttäjä pääsee muokkaamaan lisättyjen kuvien tietoja.
Käyttäjän kaikki kuvat lisätään albumiin, jonka nimi on "Kaikki kuvat". Tämän albumi näkyy vain sen omistajalle sekä ylläpitäjille, mutta ei muille käyttäjille. Jotta kuvat näkyisivät myös muille käyttäjille, ne on linkitettävä yhteen tai useampaan albumiin, jonka käyttäjä on itselleen luonut.

Ylös

 

Kuvien hallinta ja muokkaaminen
Kuvien muokkausnäkymään voidaan tulla joko kuvien lisäämisen jälkeen tai päävalikosta valinnoilla OMAT TIEDOT > Kuvien muokkaaminen. Tässä näkymässä muokataan yksittäisen kuvan tietoja: kuvaajan nimeä, kuvatekstiä, kategoriaa, avainsanoja ja kansiota, johon kuva linkitetään. Näkymässä voi luoda uusia albumeja ja myös poistaa kuvia.
Näkymässä listattavia kuvia voi hakea kuvaan liitetyn avainsanan perusteellla tai albumin perusteella, ja kuvat voi listata joko uutuusjärjestyksessä tai albumeittain albumin nimen mukaisessa järjestyksessä.
Usean kuvan tietojen syöttämistä tai muokkaamista helpottaa mahdollisuus kopioida ylimmän kuvan tiedot kaikkien esillä oleviin kuviin.
Katso myös ohjeen kohta Albumien sisällön hallinta
Ylös

 

Albumien lisääminen ja muokkaaminen
Uuden albumin voi lisätä kuvien hallintanäkymässä tai albumien hallintanäkymässä. Jälkimmäisessä näkymässä albumien tietoja voi myös muokata ja albumeja voi poistaa. Samassa näkymässä voi lisätä kuvia albumeihin ja poistaa niitä albumeista.
Albumille on annettava nimi, ja lisäksi on valittava, onko albumi kaikille näkyvissä vai onko se yksityinen. Yksityiselle albumille voi määrittää salasanan, jonka avulla toiset käyttäjät pääsevät näkemään albumin sisällön.

Ylös

Albumien sisällön hallinta
Uuden albumin voi lisätä kuvien hallintanäkymässä tai albumien hallintanäkymässä. Jälkimmäisessä näkymässä albumien tietoja voi myös muokata ja albumeja voi poistaa. Samassa näkymässä voi lisätä kuvia albumeihin ja poistaa niitä albumeista.
Albumille on annettava nimi, ja lisäksi on valittava, onko albumi kaikille näkyvissä vai onko se yksityinen. Yksityiselle albumille voi määrittää salasanan, jonka avulla toiset käyttäjät pääsevät näkemään albumin sisällön.

Ylös

 

Albumin määrittäminen yksityiseksi
Käyttäjä voi määrittää oman albuminsa yksityiseksi joko albumin lisäämisen yhteydessä tai myöhemmin albumin ominaisuuksia muokatessa. Jos yksityiselle albumille määritetään salasana, jokainen, joka tietää salasanan, pääsee selaamaan albumin sisältöä. Yksityisen albumin voi jakaa kavereille lähettämällä salasana ja jonkin albumissa olevan kuvan linkki "Jaa"-toiminnolla kaverille.
Yksityiseksi määritellyn albumin yksityisyys ei ole täydellistä, sillä palvelun ylläpitäjät näkevät myös yksityisten albumien sisällöt. Lisäksi kuka tahansa, joka tietää yksityisessä albumissa olevan yksittäisen kuvan osoitteen (url), voi katsoa kuvaa tuossa osoitteessa. Kuvan osoite voi tulla ulkopuolisen käyttäjän tietoon vain, jos kuva on jossain vaiheessa ollut julkisessa albumissa tai joku, jolla on pääsy yksityiseen albumiin, on kopioinut ja lähettänyt kuvan osoitteen eteenpäin. Osoitetta ei pysty arvaamaan, koska kuvalle annetaan pitkä satunnainen nimi, esim. 2772360f82840c9d89b44917983fdfd604af036a.jpg

Ylös

 

Sisältöjen jakaminen kavereille
Kaikkia palvelussa julkisesti näkyviä kuvia voi jakaa kavereille sähköpostilla, Facebookin, Twitterin ja muiden sosiaalisen median sivustojen kautta klikkaamalla kuvien selailunäkymässä olevaa Jaa kaverille -linkkiä. Käyttäjän omista kuvista vain niitä kuvia voi jakaa, jotka on linkitetty johonkin muuhun albumiin kuin oletusalbumiin "Kaikki kuvat". Kuvat voi jakaa muille käyttäjille vain, jos ne on linkitetty käyttäjän itse luomaan albumiin.

Ylös

 

Kuvien kommentoiminen ja tykkääminen
Palvelussa olevia kuvia voivat kommentoida käyttäjät, jotka ovat kirjautuneet palveluun. Kommentit listautuvat kuvien selausnäkymässä valitun kuvan alle.
Käyttäjä voi "tykätä" kulloinkin valittuna olevasta kuvasta klikkaamalla painiketta, jossa lukee "Tykkää". Yhdestä kuvasta voi tykätä yhden kerran.
Palvelu laskee, kuinka moni käyttäjä on kustakin kuvasta tykännyt, ja listaa kuvia niiden suosion mukaisessa järjestyksessä.
Ylös

 

Sopimattoman sisällön ilmiantaminen
Palveluun lisätyn sopimattoman sisällön voi ilmiantaa ylläpitäjille klikkaamalla valitun, sopimattoman kuvan alla olevaa linkkiä "Ilmianna" tai sopimattoman kommentin päällä olevaa linkkiä ilmianna.
Ylläpitäjät seuraavat ilmiantoja ja tarkistavat sekä tarvittaessa poistavat sopimattomana ilmiannetun sisällön.
Jos kuvan sopimattomuus on sen luonteista, että se ei käy välittömästi ilmi kuvaa katsottaessa, niin ilmianto kannattaa tehdä sekä klikkaamalla ilmiantolinkkiä että perustelemalla ilmianto sanallisesti palautelomakkeella. Tällainen menettely voisi tulla kyseeseen, jos esimerkiksi palveluun lisätyssä kuvassa on selvästi tunnistettava henkilö, joka ei halua kuvaansa näytettävän tässä palvelussa.

Ylös

 

Yksityisviestien lähettäminen ja lukeminen
Palveluun kirjautunut käyttäjä voi lähettää yksityisviestejä toisille käyttäjille. Yksityisviestin voi lähettää kuvien selausnäkymässä valitun kuvan alla olevasta linkistä "Lähetä yksityisviesti".
Viestiin tulee mukaan www-osoite, joka näyttää viestin vastaanottajalle, minkä kuvan yhteydestä viesti on lähetetty.

Ylös

 

Kuvatempauksiin ja kilpailuihin osallistuminen
Kuvatempaukset ovat ylläpitäjien käynnistämiä kuvakeräyksiä. Niihin liittyy jokin ajanjakso, jolloin käyttäjät voivat lisätä kuvia tempaukseen.
Joihinkin tempauksiin voi liittyä myös äänestäminen parhaasta, mielenkiintoisimmasta jne. kuvasta. Äänestysaika on myös määritelty, ja ylläpitäjät valitsevat ne kuvat, joita käyttäjät voivat äänestää.
Tempauksiin voivat lähettää kuvia kaikki käyttäjät, myös rekisteröitymättömät. Jokaisella tempauksella on tempauskohtaiset käyttöehdot, jotka kuvien lisääjän on hyväksyttävä. Lisätyt kuvat tulevat näkyville sitä mukaa kun ylläpitäjät tarkastavat ja hyväksyvät kuvat.
Tempauksiin lähetettyjä kuvia voidaan julkaista Mediatalo ESA:n eri medioissa.
Ylös

 
 

Ylös

Tuotekuvat
Tuotekuvat ovat ylläpitäjien lisäämiä kuvia, joita kaikki voivat käyttää Eirikuvan kuvatuotteiden tekemiseen. Kuva valitaan poimimalla ne siirtokoriin, jonka sisältö lähetetään Eirikuvan palveluun. Käyttäjä siirtyy Eirin palveluun automaattisesti ja hän tilaa ja maksaa kuva Eirikuvan palvelussa.
Kuvia saa käyttää ainoastaan yksityisesti. Niitä ei saa julkaista uudelleen digitaalisessa muodossa, tulosteina tai painotuotteina.

Ylös